
Studiereis Berlijn
Van 3 tot en met 8 april 2012 was Mordenate College in Berlijn, en is de hoofdstad van Duitsland in al zijn belangrijke juridsiche en culturele aspecten bestudeerd. Ingelogde leden kunnen de foto’s hier vinden.
Dinsdag 3 april
Op naar Berlijn!
Vlak voor het vertrek naar Schiphol, bleek er geen treinverkeer te zijn tussen Leiden en Schiphol. Om een grote vertraging te voorkomen, verzamelde we een half uur eerder dan gepland. Aan het eind van de ochtend vertrok een groep van twintig Mordenates naar Berlijn. Eenmaal op Schiphol verliep alles volgens plan en zo kwamen we aan het eind van de middag aan in ons hotel bij het Alexanderplatz in Berlijn. Nadat iedereen de koffer in de hotelkamer had gelegd, vertrokken we aan het begin van de avond voor het eerste diner van deze reis.
Woensdag 4 april
Lezing Mr. Gerd
Een rustige maar toch zeer interessante dag. Zo rond negen uur verschenen de Mordenates in de ontbijtzaal. En om half tien was het zover: de groep vertrok naar het eerste inhoudelijke activiteit van deze reis. Het weer was niet fantastisch, maar een Mordenate kan wel wat hebben. Na een klein kwartier lopen kwamen we aan bij het Rotes Rathaus, het gemeentehuis van Berlijn. Hier stond een lezing van Mr. Gerd, hoofd van de internationale betrekkingen en protocollaire zaken, op het programma. Mr. Gerd heeft ons veel weten te vertellen over Berlijn in het algemeen, de geschiedenis van de stad en het gemeentehuis en de zaken waar hij zich zoal mee bezig houdt. Tot slot kregen we ook een korte rondleiding langs een aantal mooie zalen van het gemeentehuis.
HengelerMueller
Vanaf het gemeentehuis vervolgden we onze weg naar de Humboldt Universität. Niet voor een lezing, maar gewoon om het gebouw van binnen en buiten te bekijken. Na een korte stop bij de universiteit, zijn we verder gelopen naar HengelerMueller. Hier kregen we een lezing van een van de partners: dr. Hasselmann. Ook waren er twee advocaten in opleiding aanwezig. Na de lezing hebben we met deze jonge advocaten de opleiding tot advocaat in Duitsland besproken. Vervolgens hebben we deze vergeleken met de Nederlandse opleiding. Er bleken grote verschillen te zijn. Zo hangt er in de rechtenstudie in Duitsland veel af van twee grote examens.
Donderdag 5 april
Nederlandse Ambassade
We begonnen onze dag met een bezoek aan de Nederlandse ambassade. Zowel van de buitenkant als van binnen is dit gebouw, dat door Rem Koolhaas is ontworpen, bijzonder. Bij de ambassade kregen we allereerst een korte video te zien over de architectuur van dit bijzondere gebouw. Daarna kregen we een korte uitleg van een medewerker van de ambassade over de dagelijkse gang van zaken. Nadat alle vragen gesteld waren, kregen we ook een korte rondleiding door het gebouw. Het was mooi om te zien hoe alle verdiepingen in elkaar overliepen en dat er veel verschillende deuren in het gebouw verwerkt waren.
Bundestag
Na een uitgebreide lunch in de buurt van de Brandenburger Tor, was het tijd voor het bezoek aan de Bundestag. Maar voor het zover was, werd eerst het Mordenate lied gezongen. In het gebouw van de Duitse volksvertegenwoordiging kregen we een uitgebreide rondleiding. Met veel enthousiasme wist de gids ons alles over het gebouw te vertellen. Vooral opvallend aan het gebouw is de manier waarop het verleden van Duitsland tot uiting komt. Zo zitten op veel plaatsen de kogelgaten uit de Tweede Wereldoorlog nog in de muur en hebben de VS, Engeland, Frankrijk en Rusland ieder een kunstproject over het verleden aan de Bundestag gegeven. Vooral het Franse project was erg bijzonder. Langs de muur stonden allemaal kleine dozen met daarop de namen van alle parlementariërs vanaf de tijd van Bismarck. Opvallend in deze muur is een zwarte doos, die staat voor de tijd tussen 1933 en 1945. Ook Adolf Hitler heeft een doos gekregen, iets dat door veel bezoekers niet echt gewaardeerd wordt. Zijn doos is meerdere malen ingetrapt. Ook zijn we in de plenaire vergaderzaal geweest. De rondleiding eindigde met een bezoek aan de koepel van de Bundestag.
Salans
Na de Bundestag haastten we ons richting het laatste activiteit van de dag. Bij het tweede kantoorbezoek van deze reis werden we ontvangen door Birgit Spiesshofer. Zij heeft ons veel weten te vertellen over de Duitse hereniging en de (juridische) problemen die daar bij kwamen kijken. Na haar interessante verhaal werden er nog vele vragen gesteld door de Mordenates.
Vrijdag 6 april
Stasigevangenis Hohenschönhausen
De vrijdag was wat het programma betreft een rustige dag. Toch was het vroeg opstaan voor iedereen, aangezien we om half tien bij de Stasigevangenis werden verwacht. Deze gevangenis ligt ver in het oosten van de stad in een enigszins vervallen wijk. Voordat we daadwerkelijk de gevangenis bezochten, kregen we eerst een korte introductie over de Stasi en de gevangenis. In de gevangenis zelf kregen we een goed beeld over de werkwijze van de Stasi. Alles in de gevangenis stond in het teken van desoriëntatie. Gevangenen werden alleen opgesloten en kwamen ook geen andere gevangenen tegen. Tot slot werden we ook nog door het ziekenhuis bij de gevangenis rondgeleid.
Diner bij Bar Raval met de ondernemers van Gidsy.
Aan het eind van de middag vertrokken we richting het restaurant Bar Raval. Bij dit restaurant schoven twee ondernemers van het bedrijf Gidsy aan. Gidsy is een relatief nieuw bedrijf en werkt als een soort marktplaats voor diensten. Hoewel de meeste Mordenates geen experts zijn op het gebied van ondernemen en economie, werd het toch een interessant gesprek met veel goede vragen.
Zaterdag 7 april
Joods Museum
Het eerste museum dat op deze dag op het programma stond, was het Joods Museum. We werden in twee groepen door dit museum rondgeleid. In dit museum is niet alleen aandacht besteed aan de geschiedenis van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook de rest van de geschiedenis heeft een plaats gekregen. De vorm van het gebouw is ook bijzonder.
Sammlung Hoffmann
Na het bezoek aan het Joods Museum, was het tijd voor een korte lunch. Hierna vervolgden we onze weg naar het Sammlung Hoffmann. Dit ‘museum’is niet iets wat elke toerist bezoekt. Het Sammlung Hoffmann is namelijk een private kunstcollectie die tentoongesteld is in een woonhuis. In twee groepen werden we door het huis rondgeleid, waarna we uiteindelijk met de hele groep in de keuken van het huis eindigde voor een groepsfoto.
Deutsche Oper Berlin: La Traviata
Het culturele hoogtepunt van de studiereis is de feestavond. Dit jaar was er gekozen voor de opera La Traviata van Verdi. We begonnen de avond in het restaurant van de Deutsche Oper voor een diner, waarna we precies op tijd waren voor het begin van La Traviata. De avond werd gezellig afgesloten met een drankje in het restaurant Deutsche Oper.
Zondag 8 april
Fietstocht door Berlijn
Op onze laatste dag in Berlijn, begonnen we dag goed met een Berliner bol. Vervolgens de fietstocht door Berlijn. Alle mooie plaatsen van de stad kwamen voorbij. Ondanks dat de zon scheen, was het toch behoorlijk fris op de fiets.
Lunch in de Fernsehturm
We eindigde onze reis vlak bij ons hotel. Het was tijd voor een lunch in de toren die we al een hele week vanuit verschillende plaatsen van de stad hadden kunnen bewonderen: de Fernsehturm. In deze 370 meter hoge toren was een restaurant dat langzaam ronddraaide.
Terug naar Nederland
Helaas, de reis liep tegen het einde aan. We verlieten de Fernsehturm, namen afscheid van Professor Snijders en zijn vrouw en gingen terug naar het hotel om onze koffers op te halen. Het busje voor onze transfer bracht ons weer naar de luchthaven en na een korte maaltijd op de luchthaven vertrokken we om 19.15 weer naar Nederland.



